Sabbats
De Wicca feestdagen zijn onder te verdelen in vier hoofdfeestdagen:
- De Sabbats
- De Esbats. (vier kleine feestdagen)
De sabbats zijn onlosmakelijk verbonden met de esbats.
De Wicca feestdagen bestaan al sinds mensenheugenis.
De vier hoofdfeestdagen, ook wel de vier vuurfeesten genoemd, geven de overgang van de seizoenen op aarde aan. Omdat op het noordelijk halfrond de seizoen overgangen anders zijn dan op het zuidelijk halfrond, zijn de data voor de feesten ook verschillend per halfrond. Hier staan alleen de data voor het noordelijk halfrond.
Imbolc - 2 februari
Ook bekend als Candlemas, Oimelc, Feest van de bruid, Lady Day. Imbolc geeft het ontwaken van de wereld aan, het begin van de lente, de opkomst van de kindergodin, de maagdelijke godin.
Het feest begin op 1 februari na zonsondergang en duurt voort tot 2 februari, de gehele dag.
Op 2 februari worden traditiegetrouw pannenkoeken gegeten, deze symboliseren de rijzende zon.
Beltane - 30 april
Ook bekend als Meidag, Rudemas, Walpurgisnacht. Aankondiging van het begin van de zomer. Het heilige huwelijk van de Zonnekoning door zijn ritueel van de jacht. Op deze dag worden er rode vruchten gegeten, groene salades en rode wijn met vruchtjes.
Lammas - 31 juli
Ook bekend als Lughnasad, Eerste Oogstfeest. Aankondiging van het begin van de herfst. Hier wordt de lichtbrenger gevierd en de oogst. Het feest van de godin van de magie. Op deze dag worden er broden gebakken, vooral maisbrood, lamsvlees gegeten en rijst, wilde bessen noten en appels genuttigd.
Samhain - 31 oktober
Ook bekend als Halloween, Festival van de dood, Derde Oogstfeest. Aankondiging van het begin van de winter. De viering van de kracht van de donkere godin, de koningin van de onderwereld. In deze periode is de sluier tussen onze wereld en de spirituele wereld het dunst. De doden vieren dan het feest samen met de levenden. Op deze dag worden er appels, pompoentaart, hazelnoten, cakejes voor de doden gegeten en gemaakt. Een ander ritueel is het bakken van halve maan koekjes en deze op kruispunten neer te leggen.
Esbats
De vier kleine feestdagen
Ook wel zonnewende (zonnestilstand) en equinox genoemd. De vier feesten vormen samen het zonne-aarde wiel. Een Wicca voelt zich ritueel verbonden met de overgangen, ze gebruikt ze ook om zichzelf te aarden en in balans te komen, zowel mentaal als wat buiten haar is. De data zijn niet exact, maar bij benaderingen, raadpleeg een astronomische kalender voor de exacte data.
Lente equinox - 21 maart
Ook bekend als Ostara, Feest van de bomen. Symbolische en letterlijke paring van de Zonnekoning met de dochter en priesteres van de Maan. Zijn initiatie als zowel priester als koning.
Zomerzonnewende - 21 juni
Ook bekend als Litha en Midzomer. Opoffering van de Zonnekoning. Dit leidt tot het oogsten van zijn rijk. Het luidt transformatie (verandering) in.
Herfst equinox - 21 september
Ook bekend als het Tweede Oogstfeest. De afdaling van de Zonnekoning naar de onderwereld.
Winterzonnewende - 21 december
Ook bekend als Yule en Midwinter. Wedergeboorte van de Zonnekoning.
In het verleden, toen de mensen nog met de natuur leefden, hadden de wisselingen van de seizoenen en de maandelijkse cyclus van de maan een diepgaande invloed op de religieuze ceremoniën. Omdat men de maan zag als symbool van de Godin, vonden verering en magische ceremoniën in haar licht plaats.
De komst van de winter, de eerste tekenen van van de lente, de warme zomer en de komst van de herfst hadden ook ieder hun eigen ritueel.
Wicca viert nog steeds de volle maan en de veranderingen van de seizoenen. De religieuze kalender van de wicca telt dertien volle maanvieringen en acht sabbats voor de krachtdagen.
Vier van deze dagen (of eigenlijk nachten) worden bepaald door de zonnewendes en "eveningen", de astronomische beginpunten van de seizoenen. De vier andere feesten zijn gebaseerd op oude volksfeesten.
De rituelen geven structuur en regelmaat aan het wiccajaar en herinneren ons aan de eindeloze cyclus die door zal gaan, lang nadat wij er niet meer zijn.
De vier grote feesten ( Imbolc, Beltane, Lammas en Samhain) zijn vanuit de oudheid waarschijnlijk verbonden met de landbouw en de drachttijd van dieren. Toen men vanuit een zorgvuldige bestudering van de hemel het astronomische jaar leerde kennen, nam men de zonnewendes en "eveningen" ( rond 21 maart, 21 juni, 21 september en 21 december) op in deze structuur.
De sabbats zijn zonnerituelen die de belangrijkste punten in de jaarlijkse zonnecyclus aangeven. Zij vormen slechts de helft van het rituele wiccajaar. De esbats zijn de vollemaansvieringen van de wicca. Dan komen we samen om "Zij die is" te vereren. Wicca slaat op esbats de god niet over, want meestal worden bij alle rituele gelegenheden beiden vereerd!
De oude sage gaat, dat de Godin op 21 december een zoon baarde, dit werd dus de God. De Godin vertegenwoordigd dus de MAAN en de God vertegenwoordigd de ZON.